torstai 27. syyskuuta 2012

Travelingbaby - á Paris

Pariisi.... onko ihanampaa kaupunkia? Mielestäni ei ole. Pariisi vauvan kanssa voi olla hermoja raastava kokemus. Oikealla asenteella ja huolellisella suunnittelulla voi myös vauvan kanssa viettää ihanan loman Pariisissa.


Teimme Muksiksen kanssa reissun keväällä, hänen ollessa neljä kuukautta. Matkaseurueeseemme lapsiosastoon kuului lisäksi tomera 4-vuotias ja vauhdikas reilun vuoden ikäinen. Vaikka olen asunut Pariisissa ja tunnen kaupungin aika hyvin, käytin runsaasti aikaa matkan suunnitteluun. Suunnittelun teema oli "lapsen ehdoilla kävellen kävellen kävellen".

Me majoituimme 5 arrondissementilla (Pariisi jakautuu 20 arrondissementtiin lisää esim. täältä) siskoni opiskelija-asunnossa. Majoittumalla 1-6 arrondissementeillä, pystyy lähes kaikille päänähtävyksille kävelemään. Käveleminen on muutoinkin suositeltavaa, Pariisi on kuin ulkoilmamuseo.  Jos kulkuvälineen käyttäminen on välttämätöntä, on metro kätevin (muutamin varauksin). Ruuhka-ajat suurkaupungin metrossa ovat kauheita! Aamun ja iltapäivän työmatkaliikenne (huomaa, että illalla saattaa päälinjoilla olla pahimmillaan klo 17-19) kansoittaa metron tavalla, jota ei Suomessa tapahtu koskaan. Ruuhka-aikoina vaunut saattavat olla niin täynnä, että mielestäni pienen lapsen kanssa ei sinne ole enää edes turvallista mennä ja täysin varmasti erittäin epämiellyttävää.Pariisissa kaikkialla on ahdasta. Tämä pätee myös kahviloihin ja ravintoloihin. Tilaa on usein hyvin vähän ja tästä syystä rattaiden kanssa sisääntuleva asiakas ei aina ole mieluisin. Ota etukäteen selvää erityisesti illallisravintolasta. Itse pyrin suosimaan ravintoloita, joissa on terassi. Terassille saa yleensä rattaat ilman ongelmia.

Vain hyvin harvassa ravintolassa löytyy hoitohuonetta eikä välttämättä minkäänlaista tasoa mihin vauvaa laskea. Ihan ehdoton on oma vaihtoalusta (esim. Ikean menee tosi pieneen tilaan ja maksaa muutamia euroja). Jos tuntuu, että luovat ratkaisut pienen kakkapyllyn kanssa ahdistaa liikaa, kannattaa kartoittaa etukäteen lähialueen isot tavaratalot ja suositut nähtävyydet. Varaa pussukkaan kolikoita, hoitohuoneet ovat pääsääntöisesti maksullisia (n. 0,40 e).

Pariisi on pullollaan ah niin ihania boutiqueja, mutta..... ne ovat ah niin ahtaita. Jos haluaa päästä helpolla, suosittelen suosimaan isoja tavarataloja. Jos eksyt 5 arrondissementille niin poikkea valloittavaan liikkeeseen Chou Fleur. Myynnissä on ihastuttavia pikkuesineitä ja ranskalaisia aivan hurmaavia lasten vaatteita.


Pariisin kapeille kujille ykkönen on kantoreppu. Kantoreppu pelasti meidät moneen otteeseen niin kaupungilla kuin lentokentälläkin ja koneessa. Muksiksen kanssa tarvitsimme kuitenkin myös vaunut. Bugaboo Cameleonit olivat ihan toimivat, joskin metrossa kaikista parhaat on ihan kevyet ja täysin kokoontaittuvat rattaat. Useilla asemilla joutuu nostelemaan vaunuja portaissa ja porttien yli, joten kovin raskaat vaunut eivät tule kyseeseen. 
Pariisi tarjoaa nähtävää niin aikuisille kuin lapsillekin. Päänähtävyyden, kuten Eiffelin torni ja Notre Dame ovat lapsellekin kokemuksia. Lapsen kanssa vaeltaminen kapeilla ja ruuhkaisilla kaduilla on rankkaa niin aikuiselle kuin lapsellekin ja tähän oivan lepohetken tarjoaa Pariisin puistot ja leikkipuistot.

Ehdoton kohde lapsen kanssa on Jardin de Luxembourg. Puisto on kaunis ja historiallinen. Mitä parhain paikka pariisilaiselle piknikille! Lapsille puistossa on paljon tekemistä. Puistosta löytyy Pariisin vanhin karuselli ja iso leikkialue (maksaa muutamia euroja) sekä kesäisin poneja ja paljon muuta. Puistossa on myös useita siistejä hoitotiloja.Melko "pakollinen" nähtävyys on Eiffelin torni. Lapsen kanssa unohtaisin torniin menemisen ja tyytyisin ihailemaan sitä sen juurelta ja Eiffelin puistosta. Puistosta löytyy myös lapsille aidattu leikkialue, erikseen aivan pienille ja toinen vähän isommille. Leikkialueiden vieressä on hurmaava kojukahvila, mistä voi ostaa vaikka tujun espresson ja suolaisen tai makea crepen. Mmmmmm....


Disneyland Paris on lasten ykköspaikka, luonnollisesti. Puisto sijaitsee Pariisin keskustan ulkopuolella noin 45 minuutin metro tai bussimatkan päässä. Puisto on kyllä aikuisellekin huikea kokemus. Siellä voisi viettää useita päiviä ja näkemättä jäisi varmasti jotain. Muutama vinkki. Puisto jakautuu useaan alueeseen teemoittain. Selvästi suosituin oli puiston "perusosa". Ehdoton miinus on, että laitteisiin saa jonottaa todella pitkään. Jonot ruokakojuihin ovat myös pitkät ja tarjonta vaatimatonta. Sivummalla olevassa uudemmassa osassa puistoa, mistä löytyvät muun muassa Alladinin maailma ja Pirates of Caribia-osuus, oli huomattavasti väljempää ja sieltä löytyi myös lähes tyhjä buffet-ravintola. Suosittelen purkamaan ensi innostuksen väljemmillä vesillä.

Ei muuta kuin hymyä huuleen ja kohti maailman kauneinta kaupunkia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti